Green

Rreth DBS

 

Fokusi: Ndërtimi i një sistemi miqësor ndaj mjedisit, ku prodhimi industrial bashkëjeton me mjedisin

Objektivi: Të qenurit fabrika më e gjelbër e prodhimit të veshjeve në botë

Udhezimet:

•Gjetja e zgjidhjeve më të mira për të reduktuar emetimet e CO2 për çdo pjesë  të prodhuar.

Kushtimi i një vëmendjeje sa më të madhe elementëve të përgjegjësisë sociale

Veprimet e kryera

Vendi i prodhimit ushqehet plotësisht me energji elektrike të prodhuar nga burime të rinovueshme. Kjo do të thotë se është mbledhur nga burimet e rinovueshme, të cilat rimbushen natyrshëm në një shkallë kohore njerëzore, duke përfshirë burimet neutrale të karbonit si hidrocentralet dhe rrezet e diellit.

* Kompania ka investuar burime të rëndësishme financiare për të ndërtuar një rrjet elektrik efikas. Marrja e energjisë elektrike direkt nga linjat e transmetimit të tensionit të lartë dhe falë një objekti modern të konvertuesit të energjisë në vend, energjia elektrike dërgohet në makineritë dhe pajisjet industriale me një humbje minimale të rrjetit të energjisë elektrike.Ngrohja elektrike me fibër karboni është e kompletuar për çdo linjë montimi duke u fokusuar në përqendrimin e ngrohjes te operatori duke shmangur përhapjen e saj në hapësira të tjera brenda fabrikës

Ky sistem ngrohje është ndërtuar për të zëvendësuar sistemin e ngrohjes me djegie GPL

.


Efikasiteti i konvertimit elektrotermik është i lartë dhe efekti i kursimit të energjisë është i jashtëzakonshëm. Rrezet infra të kuqe të emetuara nga trupi i njeriut, veshjet, uji etj, absorbohen në menyrë direkte dhe humbja e nxehtësisë gjatë transferimit të nxehtësisë është e vogël; thithja e karbohidrateve është më e fortë, efekti i rezonancës së atomeve të karbonit është i mirë dhe efikasiteti i produktit është përmirësuar shumë.

Fibra e karbonit është një element natyror që mund të riciklohet natyrshëm.

 

Sistemi i ftohjes për riciklimin e ajrit natyral i mbështetur minimalisht nga sistemi me inverter të gjeneratës së dytë me ajër të kondicionuar.

 

Sistemi i ndricimit është rikonceptuar tërësisht. Të gjitha linjat e prodhimit janë të ndriçuara me panele led.

  • Zona e zyrave administrative dhe e departamentit të zhvillimit kërkimor ndriçohet nga panele led të teknologjisë së lartë, që do të thotë se fuqia ndriçuese lëshohet nga disa mikroçipa të instaluar brenda panelit bazuar në nevojën reale për ndriçim në çdo çast. Pra, nëse ka një ditë me diell, ndriçimi i lëshuar nga paneli zvogëlohet dhe gjatë natës rritet. Pra, intensiteti i dritës rimodelohet çdo minutë bazuar në nevojën reale dhe praninë e njerëzve në atë zonë. Së shpejti do të zbatohet në të gjitha zonat e prodhimit.

** Ky është testi paraprak përpara se të adoptohet kjo metodë inovative në zonat e vendit të prodhimit.

 

 

 

Transporti për dhe nga fabrika, për 99% të stafit (rreth 550 persona), është organizuar nga kompania, me autobusë të rregulluar për të mbledhur njerëz nga Tirana, Kruja dhe Durrësi.

*  Nuk ka nevojë që çdo person të përdorë makinën e tij/saj, gjë që sjell një reduktim të ndjeshëm të ndotjes së CO2.

**  Në të ardhmen e afërt do të prezantohen autobusët elektrikë për transportin e stafit.

Rinovimi i pajisjevedhe 85% e makinave qepëse. Zgjedhja ishte blerja e makinerive me efikasitet të lartë dhe konsum të ulët të energjisë elektrike. Ky mentalitet supozohet të shoqërojë rritjen tonë në vitet e fundit.

Nuk ka emetim gazi dhe asnjë element kimik toksik të përdorur në rrjedhën tonë të prodhimit.

Veprimet në vazhdim

Riciklimi total i të gjitha mbetjeve të prodhimit, si plastika, letra, kartoni.

* Përpjekje të konsiderueshme për të gjetur një mënyrë për të ricikluar mbetjet e pëlhurës poliester. Ne mbështesim studiuesit e Universitetit Politeknik të Tiranës për t’iu qasur gjetjes së një zgjidhjeje për këtë dhe ka nisur një konkurs i financuar nga DBS për çdo rezultat në këto kushte.

Hapat ne te ardhmen

E gjithë çatia e fabrikës të jetë e mbuluar me panele diellore. Vetprodhimi i energjisë elektrike deri në vitin 2023 të jetë afër 700.000 KW